За нас

Théatro е логичното продължение на успешната дейност на продуцентска къща Страйп. След 5 изключително обичани и търсени спектакъла започна да се усеща нуждата те да бъдат подслонени под един покрив, и възможността се появи в сградата на ул. Върбица 12 в София, която от Януари 2017 е техен дом. Освен тях и много други бъдещи проекти, там ще гледате и гостуващи спектакли, подбрани от най-доброто по сцените на София и страната.

Stripe Media е продуцентска къща, концентрираща усилията си върху театрални и филмови продукции. Ние създаваме съдържание, което вдъхновява и преобразява. Екипът ни от талантливи млади хора оставят отпечатък на изключителност във всеки детайл. Всеки проект за нас е ново предизвикателство и се стремим да постигнем интригуващи и затрогващи послания. Компанията е основана от Димитър Бакалов през 1995.

Димитър Бакалов е роден и израстнал в София (с няколкогодишно прекъсване, по време на което е живял във Виена, Австрия). Следвайки семейната традиция, записва да учи за инженер във ВМЕИ – Варна, където в студентското театрално студио “Импулс” среща Стоян Алексиев, по онова време актьор във Варненския театър. Неизлечимо заразeн с театралния бацил и след 4 годишно следване Димитър напуска инженерното поприще, защото бива приет във ВИТИЗ, специалност актьорско майсторство, в класа на проф. Гриша Островски.

След завършването си играе в Плевенския и Пазарджишкия театър, а по-късно в различни частни проекти в София. Участва в спектакли като “Голготата на разбойника Варава” от Стефан Гечев, проекта “Еуралия” в Стокхолм под режисурата на Александър Морфов, “Трамвай желание” от Тенеси Уйлямс. В средата на 90-те основава собствена продуцентска компания, занимаваща се с производство на различни видео и аудио формати. Спецификата на тази работа изисква допълнителни умения и знания и Димитър завършва и кинорежисура. Но ако веднъж си вдъхнал театралния прах, той те държи завинаги.

През 2012 г, е премиерата на “В защита на пещерния човек”, признато за най-доброто солово представление в света, което на територията на България той продуцира и изпълнява. Както навсякъде по света и на българска сцена спектакълът има огромен успех. За по-малко от 3 години е изиграно над 100 пъти.

“Шегите, които Бог си прави” е следствие от огромния зрителски интерес към темата за вечните и смешни недоразумения във взаимоотношенията между мъжа и жената. Следват “Преди и сега” – забавно изследване на промените през които минаваме с годините и “Шегите на еволюцията” – отново смешен прочит на взаимоотноешията ни с новите технологии. През 2016 г. Страйп придобива правата за поставяне на територията на България на най-играната съвременна канадска пиеса “Секси пране” от Мишел Римл. Димитър Бакалов я превежда, поставя и играе в нея, заедно с изключителната Албена Колева.

Когато не играе на сцената може да намерите Митко като режисьор на снимачната площадка или зад микрофона при озвучаването на множество реклами, а в свободното време на ски–пистите или тенис корта.