Методът Грьонхолм

АНОТАЦИЯ

„Методът Грьонхолм“ е бляскав комедиен офис-трилър, изобличаващ порочните взаимоотношения между големия бизнес и малкия човек, готов да жертва морала заради кариерата и доброто заплащане. Името на пиесата е заимствано от специална техника за подбор на персонал, разработена от шведски психолог. Четиримата персонажи кандидатстват за високоплатена работа в огромна международна компания. Те обаче няма да минат през стандартно интервю. Затворени в стерилното пространство на офиса, ще бъдат подложени на серия от психологически задачи, всяка следваща от които е по-трудна и предизвикателна. Крайната цел е да бъдат разкрити слабостите на всеки от кандидатите и да се разбере какво е отношението им към компанията.
Действието преминава през много неочаквани обрати и през цялото време държи зрителя в напрежение. Кой от тях ще получи желаната позиция? Отговорът на този въпрос е много по-неочакван, отколкото някой може да предположи…

РЕЗЮМЕ

Авторът Жорди Галсеран Фере е каталонски драматург, сценарист и преводач, добил световна известност с блестящия си трилър. Това е разказ за погазването на всички морални норми в името на кариерата. 

Шведски психолог е разработил специална процедура за подбор на персонал, наречена на негово име – “Методът Грьонхолм”. В стерилното пространство без изход на голяма транснационална компания се срещат четирима кандидати за добре платена длъжност. Вместо обичайното събеседване обаче им предлагат странна игра. Невидимият шеф им поставя задачи, коя от коя по-нелепи и подозрителни, тласкайки конкурентите в битка на живот и смърт.

Зловещият офис-трилър е блестящо написан и безпощадно разголва съвременните отношения между героите, обсебени от страстта към парите и високите постове. Пиесата на испанския драматург Жорди Галсеран е жанрова смесица от интелектуален трилър и психологическо криминале – нещо като риалити шоу, нещо като сложен шахматен ребус, нещо като нищо на света и здраво държи интереса на зрителя, като непрекъснато провокира любопитството му какво ще се случи в следващия миг.

РЕЖИСЬОРСКА  ЕКСПЛИКАЦИЯ

Ситуацията е случайно сложило се събитие с много неизвестни причини и възможни изходи.

В случая на великолепната пиеса“Методът Грьонхолм“ на Жорди Галсеран се ситуира една психологическа игра, водеща до логически и чисто театрални решения, извеждаща почти до перфектност криминалноста в драматургията в една драматургия , в която престъпление, като че ли няма. 

Доколкото пиесата е социална, тя се занимава с едно интервю за добре заплатена позиция, но по-важното за мен е тънкия хумор и психологически изследвания на човешката душа, недоверието и отчуждението, кариеризма и тоталната гибел на романтиката. Общество от „играещи хора” , в това постепенно се превръща заобикалящия ни свят. 

Трагичността и комичността на героите е водещата линия, или по точно двете успоредни прави на едно общество , неосъзнало до голяма степен смисъла и изхода от този”Метод”, като част от глобалната Матрица , кой знае защо изобретена в името на просперитета и успеха.

 

Category
АРХИВ