Победа над слънцето

„Победа над слънцето“

Не пропускайте възможността да станете част от едно изключително световно културно събитие – премиерата на реконструкцията на най-забележителното музикално-драматично произведение на руския авангардизъм от началото на 20 век
Руският авангардизъм от началото на ХХ век е едно от най-ярките явления в по-новата културна история на човечеството, а в наши дни интересът към него е забележимо засилен в световен   мащаб. Негови най-ярки представители са Марк Шагал, Василий Кандински и Казимир Малевич. Руският авангардизъм повлиява върху световния културен пейзаж не само в изобразителното изкуство, но и в литературата и сценичното изкуство. Счита се, че квинтесенция на цялостния мироглед на това течение се явява сценичното произведение „Победа над слънцето“ от М. Матюшин и А. Крученых и костюмите на К. Малевич. Авторите наричат условно произведението „футуристична опера“, макар  че то е много повече от това. В него за пръв път се появява прочутият „Черен квадрат“ на Малевич. За последното столетие има няколко опита за реконструкция на този спектакъл – в Лос Анджелис, Виена, Лондон и Москва, и сме щастливи, че София е сред тези културни средища. Представлението се играе на оригиналния език, на който е написано – така наречения език Зауми, характерен за всички произведения на това течение, чийто основен представител е В. Хлебников. Прологът към „Победа над слънцето“ също е негово дело.
Режисьор на проекта е знаменитият театрал Андрей Россинский, създател и ръководител на московския театър   „Лаборатория“,   преименуван по-късно в „Московски театър за музика и драма“. Поставил е над 40 пиеси, сред които „Маркхайм“ по Р. Л. Стивинсън, „Бариерата“ по П. Вежинов, „Опера за три гроша“ на Б. Брехт, „Лъжа след лъжа“ на   Грибоедов  и Ваземски, „Камино   Реал“   на   Т.   Уилямс, „Предателство“ на Х. Пинтър, „Хамлет“ на У. Шекспир, „Шест призрака на Ленин върху рояла“ на В. Денисов, „Приключенията на   войника   Иван Чонкин“   на   В.   Войнович,   „Исус   Христос   – Суперзвезда“ на Т. Райс и А. Л. Уебър, както и на вече поставената в Москва, Париж и Базел,  „Победа над слънцето“ на Матюшин, Крученых и Малевич.
Костюмите към спектакъла са точно копие на оригиналните и са създадени по запазените ескизи в Държавния руски музей, който е и партньор на Théatro в този проект. За тази цел към проекта е привлечена изключителния художник – постановчик, сценограф и костюмограф, заслужилият деятел на Руската федерация Ирина Балашевич.
Хореографията е поверена на Йоана Иванова – ученичка на Александър Илиев в специалността „Театър на движението“ , а плакатът е дело на Христо Алексиев.
            След премиерата на спектакъла в София, вече има потвърдени дати за участието му по време на изложения на Руския авангардизъм по света – в Малага, Испания, Катар, Саудитска Арабия, Китай и Южна Америка.
Изпълнителският екип е изцяло български: /по азбучен ред/
Берна Касимова
Бисер Станков
Боян Цонев
Глория Георгиева
Дани Атанасова
Димитър Бакалов
Костадин Жеков
Недялка Раева
Петър Бозуков

 

Category
АРХИВ