Редки тъпанари

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ” – Русе
представя

СПЕКТАКЪЛА НА ТЕДИ МОСКОВ

„РЕДКИ ТЪПАНАРИ”
КРИМИНАЛНА КОМЕДИЯ

ПО ФИЛМА НА МАРИО МОНИЧЕЛИ „НЕИЗВЕСТНИ ИЗВЪРШИТЕЛИ”

СЦЕНИЧЕН ВАРИАНТ: ТЕДИ МОСКОВ И СИМОН ШВАРЦ
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ: ВИОЛЕТА РАДКОВА
МУЗИКА: ПЛАМЕН МИРЧЕВ-МИРОНА

УЧАСТВАТ: МАЯ НОВОСЕЛСКА, ДАЙАНА МИХАЙЛОВА, РОБЕРТ ЯНАКИЕВ, ЯСЕНА ГОСПОДИНОВА, ЯВОР БАХАРОВ, ПЕТЯ ВЕНЕЛИНОВА, АЛЕКСАНДЪР САНО, АЛЕКСАНДЪР УЗУНОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ, ИВАЙЛО СПАСИМИРОВ
Спектакълът „Редки тъпанари“ е театрална версия на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Разбира се няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история. Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за Оскар през 1958 г. В него участват грандиозните артисти Марчело Мастрояни, Тото и Витторио Гасман. А артистите в спектакъла не са по- лоши от тях.
Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост.
Теди Москов

 

Category
АРХИВ
Tags
30