Сън

„Сън“

 

от Магда Борисова
Постановка и музикална среда: Стоян Радев Ге. К.
Сценография и костюми: Даниела Николчова
Фотография: Тони Перец

 

Действащи лица и изпълнители:

 

Тони – Георги Няголов
Сладкаря – Валери Вълчев
Банкерката – Цветина Петрова
Кучето Ралф – Николай Кенаров
Феята на зъбчето – Биляна Стоева
Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова
Феята на сдобряването – Даниела Викторова
Феята на радостните игри – Веселина Михалкова
Д-р Сън – Николай Божков
Библио – Гергана Арнаудова
Текаря – Милена Кънева
Големият вълшебник – Константин Соколов
Майката – Юлияна Чернева

 

“Сън“ – феерична смесица от фентъзи и символизъм

Младата авторка на драматургични текстове Магда Борисова, която вече издаде първата си книга „Пиеси за деца“, спечели преди време конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър със „Сън“, а след това бе отличена и с други награди.

 

В „Сън” авторката засяга важни житейски теми на достъпен за младата аудитория език. Опирайки се на действителността, тя изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Защото: „Направени сме ний от сънища / и сън отвред обгръща / тоз малък наш живот“, сигурен е Шекспир. И магьосникът на всички приказки Андерсен е убеден, че: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно… Животът, сам по себе си, е най-прекрасната приказка“. А Екзюпери, бащата на Малкия принц, допълва: „Всички възрастни хора най-напред са били деца. Но малцина от тях си спомнят това.“

 

Режисьорът Стоян Радев Ге. К. особено цени умението на Магда Борисова да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, да не ги подценява, още по-малко да ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.

 

Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко прости желания – майка му да се радва на сладък живот – тя все се оплаква че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда.

 

В края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Така и Тони, когато пристига в двореца на сънищата, се изправя пред трудно решение и трябва да направи своя избор.

ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна

Постановка и музикална среда:
Стоян Радев Ге. К.

Сценография и костюми:
Даниела Николчова

Фотография:
Тони Перец

Действащи лица и изпълнители
Георги Няголов/Недялко Стефанов

Валери Вълчев

Цветина Петрова

Николай Кенаров

Биляна Стоева

Теодора Михайлова

Даниела Викторова

Веселина Михалкова

Николай Божков

Гергана Арнаудова

Милена Къневa

Константин Соколов

Юлияна Чернева

Category
АРХИВ