Сън

Сън

„Сън“
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
97-ми творчески сезон (2017-2018)
СЪН
от Магда Борисова
Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К.
Сценография и костюми Даниела Николчова
Фотография Тони Перец

Действащи лица и изпълнители

Тони – Георги Няголов
Сладкаря – Валери Вълчев
Банкерката – Цветина Петрова
Кучето Ралф – Николай Кенаров
Феята на зъбчето – Биляна Стоева
Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова
Феята на сдобряването – Даниела Викторова
Феята на радостните игри – Веселина Михалкова
Д-р Сън – Николай Божков
Библио – Гергана Арнаудова
Текаря – Милена Кънева
Големият вълшебник – Константин Соколов
Майката – Юлияна Чернева

“Сън“ – феерична смесица от фентъзи и символизъм
Младата авторка на драматургични текстове Магда Борисова, която вече издаде първата си книга „Пиеси за деца“, спечели преди време конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър със „Сън“, а след това бе отличена и с други награди. В „Сън” авторката засяга важни житейски теми на достъпен за младата аудитория език. Опирайки се на действителността, тя изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Защото: „Направени сме ний от сънища / и сън отвред обгръща / тоз малък наш живот“, сигурен е Шекспир. И магьосникът на всички приказки Андерсен е убеден, че: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно… Животът, сам по себе си, е най-прекрасната приказка“. А Екзюпери, бащата на Малкия принц, допълва: „Всички възрастни хора най-напред са били деца. Но малцина от тях си спомнят това.“
Режисьорът Стоян Радев Ге. К. особено цени умението на Магда Борисова да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, да не ги подценява, още по-малко да ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.
Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко прости желания – майка му да се радва на сладък живот – тя все се оплаква че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. В края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Така и Тони, когато пристига в двореца на сънищата, се изправя пред трудно решение и трябва да направи своя избор.