Историята е английска народна приказка, но се е появила като басня. Тя използва литературното правило за три, изразено в случая като „контрастираща тройка“, тъй като тухлената къща на третото прасенце се оказва единствената, която е адекватна, за да устои на вълка.

 

Има много вариации на приказката като:

 

  • Прасенцата са заменени от Брер Зайо.
  • За разлика от версиите, които оставят прасетата без име, преразказването на Андрю Ланг изследва характера на всяко прасе и подробно и им дава имена – Брауни, Уайти и Блек. Антагонистът на тази версия е лисица, а не вълк. Къщите на прасената са направени от кал, зеле и тухла.
  • Продукцията на Уолт Дисни, представя главните герои като Fifer Pig, Fiddler Pig и Practical Pig. Там историята е някак омекотена и първото и второто малко прасенце не се изяждат от вълкът и той не се сварява до смърт, а просто изгаря и бяга.
  • Версия на MGM с име „Blitz Wolf“ от войната 1942 г. с вълкът като нацист.
  • Анимационният филм от Братя Уорнър от 1952 г., наречен „Обратът на Вълкът“ разказва историята от гледна точка на вълка и прави прасетата да са злодеи.
  • Друга версия на Warner Brothers е „Трите малки бопа“ (1957), която изобразява трите малки прасета като джаз музиканти, които отказват да оставят вълка да се присъедини към тяхната група.

театър Възраждане

"Трите прасенца"
представление за деца

Режисьор:

Христо Ботев Станчев

Пом. Режисьор:

Теменужка Драганова

Сценограф:

Христо Ботев Станчев

Музика:

Развигор Попов

Хореограф:

Елизабет Якимова

Участват:

Ивет Радулова, Виттория Николова, Донка Аврамова, Боян Младенов, Жана Рашева, Костадинка Аратлъкова, Саня Борисова, Христо Ботев

Category
АРХИВ